Betalningsanmärkning

Betalningsanmärkning är en uppgift om en obetald skuld som registrerats i Kronofogdens dataregister.

Eftersom myndighetens register är offentligt, har allmänheten tillgång till uppgifterna. Kreditupplysningsföretagen hämtar dagligen uppgifter om nytillkomna skulder och registrerar dessa i sina register. Exempel på sådana skulder är obetalda skatter och avgifter (studiemedelsavgifter).

Om beloppet överstiger 100 kr kan detta medföra en betalningsanmärkning som visar att personen eller företaget inte har skött sina betalningar.

Även om skulden betalas kan betalningsanmärkningen finnas kvar i kreditupplysningsföretagens register i högst tre år för en privatperson, och i högst fem år för ett företag.

En betalningsanmärkning kan kraftigt försämra möjligheterna att få krediter.

Förenklar företagandet med kunskap & mjukvara - Bjorn Lunden - Ordförklaring för betalningsanmärkning - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.