Företagande / Företagskapning – så skyddar du dig

Företagskapning – så skyddar du dig

Faktagranskad artikel

Här går vi igenom vad företagskapning är och hur du upptäcker en företagskapning. Men också hur du minskar risken för att råka ut för företagskapning. 

Publicerad: 2019-03-01

Att få sitt företag kapat är något som oroar många företagare. Vi har tidigare skrivit om  fakturabedrägerier och bluffakturor. Nu fortsätter vi med att ge några tips på hur du kan skydda dig mot företagskapning.

Kapning av företag

Sedan några år tillbaka är företagskapning en relativt vanlig bedrägeriform men långt ifrån alla anmäler att de blivit utsatta. Som företagare kanske man inte alltid anmäler kapningarna då man är rädd att det ska komma ut och att det i sin tur skadar varumärket. Men även om man anmäler en företagskapning är det många gånger svårt att hitta förövaren så att vara uppmärksam och skydda sig redan innan kapningen sker är det bästa du kan göra.

Vad betyder företagskapning?

En företagskapning kan förklaras av att någon obehörig tar kontrollen över ditt företag, genom att exempelvis förfalska namnteckningar och byta företrädare för företaget. På detta sätt kan företaget snabbt tömmas på pengar – ett mardrömsscenario för varje företagare. Det finns dock flera saker du kan göra för att minska risken att någon obehörig tar kontroll över ditt företag.

Hur upptäcks en företagskapning?

En kapning kan upptäckas på olika sätt. Här är några tecken på att någon försöker kapa, eller har kapat ditt företag:

  • du får fakturor eller inkassokrav för varor eller tjänster som du inte har beställt
  • du får papper från banken som du inte känner igen
  • du upptäcker uttag och transaktioner på ditt konto som inte stämmer
  • du får ett meddelande om att någon har gjort en kreditupplysning på dig som du inte känner igen
  • du upptäcker att ett okänt telefonnummer är registrerat på dig
  • du får inte någon post, eller så får du ett meddelande om adressändring som du inte beställt
  • orderbekräftelser och välkomstbrev för varor och tjänster du inte beställt
  • du upptäcker en hemsida som utger sig för att vara en del av ditt företag.
Minska risken för företagskapning

Om ditt företag är registrerat hos Bolagsverket finns det flera sätt att få underrättelse om något sker i ditt företag. Om du in- eller avregistreras som företrädare i ett företag skickar Bolagsverket alltid ett meddelande till dig. För din egen del är det säkrast att ha en digital brevlåda för att undvika att någon skimmar din brevlåda och att du därmed missar meddelandet om in- eller avregistreringen. Du kan också anmäla dig för prenumeration av anmälningar som blivit diarieförda eller själv gå in och kontrollera pågående ärenden för ditt företag. Om du upptäcker något som inte stämmer ska du kontakta Bolagsverket.

Du kan också anmäla dig till olika bevakningstjänster för att få meddelande om någon begär kreditupplysningar om ditt företag. Du kan också få information om fastighetsinnehav, låneansökningar och liknande. Vänd dig till de största kreditupplysningsföretagen för mer information.

Som vanligt gäller också att du aldrig ska lämna företagets kort- eller kontonummer eller andra känsliga uppgifter till okända mottagare via e-post. Du bör inte heller gå in på länkar som skickas via e-post från okända avsändare.

För att minska risken att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning kan du aktivera e-tjänsten Spärra obehörig adressändring på Skatteverkets hemsida.

Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!