Företagande / Lämpad som företagare? – Vi tror det!

Lämpad som företagare?  

– vi tror det! 
Faktagranskad artikel

Är alla klyschor om hur en företagare ska vara verkligen sanna? Vi tror inte det.

Publicerad: 2023-03-02

I många sammhang där egenföretagande diskuteras går man djupt in i resonemang om vilka personliga egenskaper den idealiska företagaren ska ha. Ofta förekommer ett test där du ska besvara ett antal frågor för att sedan avgöra om du har de rätta förutsättningarna. Det här tycker vi är fel. Ofta blir resultatet av dessa test att bara de mest självplågande, ensamstående, starka och friska människorna har en chans att lyckas.

Överdrivna formuleringar...

Här är några exempel på formuleringar:
• ”Kan du arbeta i motvind?”
• ”Klarar du att leva på låg inkomst under de första verksamhetsåren?”
• ”Klarar familjen av att du aldrig är hemma?”
• ”Har du stark motivation, envishet, uthållighet?”

Vi tror att det stora intresset för den blivande företagarens personlighet är överdrivet. Det får inte vara viktigare än att du är riktigt bra på att göra det som ditt företag ska syssla med.

För dig som startar ett bageri är det viktigare att vara riktigt bra på att baka och sälja bröd än att vara speciellt envis.

"Du som startar en psykologmottagning måste givetvis i första hand vara en duktig psykolog, annars hjälper det inte hur stor motivation du har."

Givetvis måste du dessutom vara utrustad med sunt förnuft, ha förutsättningar att begripa det här med marknadsföring och ekonomi och ha ett visst tålamod.

Skrämmer bort många?

Vi tror att den här självplågarattityden skrämmer bort många dugliga människor som kunde vara lämpliga som företagare, men som givetvis inte vill ha ett så spartanskt liv som utmålas på många håll.

För det är faktiskt en fantastisk medvind för många företagare. Och många ser företagandet som en möjlighet att vara mycket mera med familjen. Som företagare bestämmer man ju ofta själv över arbetstider och arbetsmängd.

Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!