Inte våghalsigt kapital
Riskkapital kan sägas vara samma sak som eget kapital eller ägarkapital. Att det heter riskkapital beror inte på att det är våghalsigt kapital, utan enbart på att risktagandet är större än det är vid utlånat kapital. Den som lånat ut kapital till ett företag har nämligen rätt till utdelning i en konkurs före eget kapital, så är det inte med riskkapital och häri ligger risken. Liksom ”vanliga” aktieägare är riskkapitalplaceraren beroende av ekonomisk tillväxt i de företag han eller hon satsat på.
Riskkapital kan tillföras företag i olika former, bland annat som aktiekapital, villkorade aktieägartillskott, konvertibler, kapitalandelslån eller vinstandelslån.
Riskkapitalinvesteraren får sin ersättning för kapital- och arbetsinsats genom den värdeökning i bolaget som han bidrar till att skapa. Han får huvuddelen av sin ersättning när han säljer sin andel i bolaget. Investeraren förväntar sig hög avkastning, eftersom den ska täcka såväl ränta och riskpremie på kapitalet som ersättning för nedlagt arbete.
Vart vänder man sig?
Exempel på riskkapitalinvesterare är Almi, olika venture capital-företag samt företag och privatpersoner som satsar pengar i bolag genom att bli delägare.
På Svenska Riskkapitalföreningens hemsida (www.svca.se) finns en förteckning över ett stort antal riskkapitalbolag.