Fakturering / 5 tips för att få betalt snabbare

5 tips för att få betalt snabbare

Faktagranskad artikel

Att få betalt snabbt är viktigt för alla företagare. Om det dröjer innan du får in pengarna kan det faktiskt bli ganska kostsamt. Här listar vi fem tips på hur du kan utforma dina faktureringsrutiner för att få betalt snabbare.

Publicerad: 2023-05-15

Som företagare ska du inte behöva agera bank åt dina kunder. Eftersom du binder upp ditt kapital när du väntar på att få betalt kan det vara kostsamt med eftersläpande inbetalningar. Därför behöver du se till att utforma dina faktureringsrutiner så att det blir så enkelt som möjligt för din kund att betala fakturan.

Fem tips för att få betalt snabbare:

  • Skicka digitala fakturor: Ett enkelt sätt att underlätta betalningarna är att skicka fakturor digitalt. Det gör processen snabbare och smidigare både för dig och för kunden.

  • Var tydlig med betalningsvillkoren: Skriv gärna ut en förfallodag snarare än en betalningstid i dagar, och försök att ha förfallodagen på en vardag (bankdag).

  • Delfakturera vid längre projekt: Om du jobbar med längre projekt bör du delfakturera och inte vänta tills allt är klart.

  • Ta en kreditupplysning: Innan du säljer på kredit till en kund bör du säkerställa att kunden har god betalningsförmåga. Om det visar sig att så inte är fallet kan du överväga andra betalningsalternativ.

  • Erbjud autogiro: För löpande tjänster, som abonnemang och liknande, är den bästa lösningen om du kan få kunden att skriva på ett avtal om autogiro. Då förs pengarna automatiskt över till dig på fakturans förfallodag.

Gör inte faktureringsprocessen krångligare än nödvändigt. Med Björn Lundén Fakturering kan du smidigt skapa fakturor samt hantera påminnelser och inkassokrav.