Värnskatten slopad

Newsroom - Värnskatten slopad - ctl00_cph1_approvedImg

Från och med 1 januari 2020 är värnskatten slopad, dvs den femprocentiga statliga inkomstskatt som tas ut på inkomster som överstiger den övre brytpunkten. 

Januariavtalet

I januari kom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna överens om 73 sakpolitiska frågor, det så kallade januariavtalet. En av punkterna på listan var slopad värnskatt.

Övre skiktgränsen borttagen

Den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt är borta, något som innebär att det endast är 20% statlig inkomstskatt på all inkomst som överstiger den nuvarande nedre skiktgränsen.

Den övre skiktgränsen för beskattningsåret 2020 skulle ha blivit 715 400 kr, vilket innebär en brytpunkt på 729 300 kr. Eftersom denna tagits bort finns bara en enda skiktgräns, vilken för beskattningsåret 2020 är 509 300 kr. Detta innebär en brytpunkt på 523 200 kr för beskattningsåret 2020.

Få de viktigaste nyheterna kostnadsfritt!

BL Nyhetsbrev kommer en gång i månaden och sammanfattar de viktigaste nyheterna inom skatte-, redovisnings-, juridik- och personalområdet. Anmäl dig och få kostnadsfritt de senaste nyheterna.

För information om hur vi behandlar dina personuppgifter »

Lyssna och lär med vår podcast!

– få tips på hur du framgångsrikt driver företag!