podd_header2.jpg

Drivaegetpodden – säsong 2018

– få tips på hur du framgångsrikt driver eget företag

Podden tar upp allt som har med företagande att göra. Oavsett om du är nystartad eller har haft ditt företag ett tag.

Du kan lyssna direkt här på sidan eller i Soundcloud eller på Acast. Genom att följa oss där missar du inga avsnitt! Du hittar även podden via Itunes.

Om du har en RSS-läsare kan du följa poddens RSS-flöde här:   RSS-icon_liten.png


Övriga säsonger


– 2018 –

47. Driv eget tillsammans – Marie på Wayne´s berättar hur det är att vara franchiseföretagare

Att driva franchiseföretag skiljer sig åt från att driva ett fristående företag. Franchising innebär att den som äger ett affärskoncept erbjuder andra att ”mot ersättning få nyttja konceptet för egen affärsverksamhet”.

Vi är nyfikna på fördelarna och nackdelarna med det här sättet att driva företag och har därför träffat franchisetagaren Marie Myrlund som driver kaféet Wayne´s Coffee i Hudiksvall och frågat henne hur det är. Marie sitter även med i franchiserådet så är det någon som har koll är det hon. 


Lyssna i Soundcloud »

46. Slipp bokföringen med Lars företag

I förra avsnittet tog vi upp vikten av att förstå det här med bokföring när man driver eget. I det här avsnittet fortsätter vi på samma tema men tar upp aspekten att man inte behöver vara så insatt i praktiska bokföringskunskaper idag — tack vare moderna verktyg och digitalisering.

Vår podgäst, Lars Olsson är VD för företaget Slipp Redovisning, vars affärsidé är att koppla ihop företagare med redovisningsbyråer genom effektiva och välpaketerade redovisningstjänster via digitala kanaler.

Det finns flera fördelar med att ha en nära relation med sin redovisningsbyrå. När man behöver rådgivning kring företagets ekonomi exempelvis. Hör på Lars erfarenheter kring redovisningsbranschen och fundera på vad som är mest lönsamt egentligen – bokföra själv eller inte.


Lyssna i Soundcloud »


45. Olle förklarar hur bokföring fungerar

Att starta företag och förverkliga sin affärsidé är en dröm för många. Inte lika många drömmer om att en dag förstå hur bokföring fungerar och varför man måste bokföra. I det här avsnittet reder vi ut begreppen, lär oss vad krångliga bokföringsord betyder och ställer alla frågor som du kanske inte vågat fråga.

Vår podgäst är bokföringsexperten Olle Eriksson, som jobbat med redovisning i många år och är en uppskattad kursledare på området. Olle besvarar våra frågor och lär oss grunderna i hur bokföring fungerar.


Lyssna i Soundcloud »

44. Björn Lundén – den ofrivillige företagaren

Många säger sig vara målinriktade och menar att det är vägen till framgång. Andra nämner ledarskap som en avgörande framgångsfaktor. Björn Lundén, känd som framgångsrik företagare i ekonomi- och företagarkretsar, menar att allt till stor del handlar om tillfälligheter och en gnutta tur. Och hierarkiskt ledarskap i företag ställer han sig helt oförstående till. Det handlar inte om att vinna krig, utan om att respektera varandra och ha kul på jobbet. Häng med på Björns resa från Östermalm, via gröna vågen till Hälsingland som getfarmare och till att så småningom driva ett företag med hundra anställda. Eller som han skulle uttrycka det – ett företag som drivs av hundra anställda.

Lyssna i Soundcloud »

43. Helena Lehmus lär dig bli en supersäljare – utan att gå in i väggen

Helena Lehmus, grundare och VD på Stockholm Sales Institute har en minst sagt en kometkarriär som supersäljare i bagaget. Med en bakgrund senast som försäljningschef på exklusiva magasinet Connoisseur, där hon år efter år lyckades dubblera sin årliga försäljningsbudget.
Men den extremt ambitiösa Helena klarade till slut inte av att fortsätta. Hon gick från att vara ”den bästa säljaren på 20 år” till att inte orka gå upp ut sängen på över tolv månader.
Efter ”väggen” känner Helena att hon idag är en bättre person – både privat och affärsmässigt.
I det här avsnittet delar Helena med sig av sina erfarenheter och ger dig även några tips för att bli en bättre säljare!


Lyssna i Soundcloud »

42. Vladimir Ruzic – Framgångssagan från Farsta

Vladimir Ruzic är en framgångssaga av stora mått! Från uppväxten i förorten Farsta, med en framtidsutsikt som för många med samma förutsättningar ofta landar i kriminalitet och droger – till att vara framgångsrik egenföretagare och en maktfaktor att räkna med.
Men vägen till framgång har varit allt annat än spikrak. Vad sägs om femhundra jobbansökningar, där han inte ens blev kallad till intervju och till sist dealen med det stora företaget där han lovade att jobba 4 månader gratis för att bevisa att han kunde prestera.
Idag driver Vladimir det egna företaget Mäklarkoll – en tjänst som hittar och jämför mäklare per ort eller stadsdel. Företaget har tunga namn i styrelsen och investerarna står i princip i kö. Hur Vladimir fick idén till sitt företag berättar han om i podden.
Låt dig inspireras av Vladimir Ruzic livshistoria och inse att allt är möjligt om du vill!


Lyssna i Soundcloud »

41. Gigstr – Om gigekonomi och gigbaserade jobb

Finns det småföretagarnytta i gigekonomin? Absolut, enligt Rasmus Solholm, grundare och VD för gigappen Gigstr som är ett slags Airbnb för studentjobb. 28% av landets arbetsföra befolkning jobbar på ett eller annat sätt gigbaserat. Det kan röra sig om frilansande studenter, kodare, konsulter eller journalister, där den gemensamma nämnaren är att de kan anlitas mer flexibelt och behovsbaserat än en vanlig anställd. Är du intresserad av att höra varför och hur småföretagare kan spara tid, admin och pengar på att anlita istället för att anställa? Lyssna på vårt avsnitt med Rasmus Solholm.

Lyssna i Soundcloud »

40. Rapport från Almedalsveckan 2018

Under Almedalsveckan 2018 fanns redaktionen på BL Info Nyhetstjänst på plats för att bevaka dina intressen. Vad lovar de olika partierna inför valet när de kommer till företagande och skatt, med mera? I följande podavsnitt redogör de för vilka vallöften som gavs under politikerdagarna. Podavsnittet finns även att se i filmformat på vår YouTube-kanal

Lyssna i Soundcloud »

39. Sommarnyheter för företagare

I detta avsnitt berättar och diskuterar Ulf Svensson och Thomas Norrman främst om de nyheter som träder ikraft 1 juli.
Mitt under den svenska högsommaren, när de flesta svenskar ägnar dagarna åt allt annat än att fundera över t ex personalliggare, månadsuppgifter på individnivå och skattefri sjukvård som blir skattepliktig, träder en hel del viktiga nyheter ikraft. Sol och nyheter i en härlig kombo - ta gärna med Ulf och Thomas till stranden – lyssna på vad de har att säga om sommarens nyheter.

Lyssna i Soundcloud »

38. Nu går GDPR-tåget - vad är det jag bara måste fixa?

Rappa svar på de viktigaste GDPR-frågorna för småföretagare - t ex, får jag inte längre maila lönebesked, vad kostar det att göra fel, hur gör jag en inventering och en personuppgiftspolicy, vilka måste jag skriva biträdesavtal med, vart vänder jag mig för att få hjälp, är allt det här Facebooks fel?

Lyssna i Soundcloud »

37. Drivaegetpodden live från mässan Alla älskar hembakat 2018

I det här liveinspelade podavsnittet från mässan Alla älskar hembakat träffar vi konditorn Jessica Jowilin på Café Tant Gredelin i Örebro som berättar om sin passion – bakning, och hur det är att driva företag! Intervjuar gör Ulf Svensson, skatteexpert och VD på Björn Lundén Information och tidningen Driva Egets chefredaktör Yasemin Bayramoglu.

Lyssna i Soundcloud »

36. Kristina Lindhe – högstadieläraren som blev vd för Lexington

Kristina Lindhe valde 1997 att sadla om från jobbet som högstadielärare för att satsa fullt ut på sitt intresse för mode och inredning. Hon lanserade sitt inredningsföretag som sedermera blev Lexington och idag är företaget börsnoterat och återfinns på den globala marknaden inom hemtextil och kläder. 
I det här avsnittet får du veta mer om Kristina Lindhes affärsidé, den resa företaget gjort sedan starten och vad som egentligen ligger bakom framgångarna.

Lyssna på Soundcloud »

35. Nya härliga skattenyheter med Ulf och Thomas

I detta avsnitt berättar och diskuterar Ulf Svensson och Thomas Norrman om ett stort antal av de nyheter som just nu är aktuella inom skatteområdet men även andra nyheter som berör dig med eget företag, bland mycket annat diskuterar dessa herrar följande nyheter:

· Nytt på bilfronten – Bonus-malus-system och förmånsbeskattning av trängselskatt
· Heta nyheter ur budgetpropositionen som trätt i kraft 1 januari 2018.
· Fler branscher omfattas snart av krav på personalliggare
· Månadsuppgifter ersätter årliga kontrolluppgifter
· ”Lyxsporter” och friskvårdsbidrag
· Gåvor och 60-kronan vid representation

Även lite deklarationstips levereras – även om våra poddare rent generellt är lite skeptiska till kvällstidningarnas så kallade deklarationstips.

Lyssna i Soundcloud »

34. UF-företagaren Adrian är framtidens entreprenör

Många framgångsrika egenföretagare har börjat sin företagarkarriär som UF-företagare under sina gymnasieår. En av dessa är Adrian Skoglund som driver UF-företaget Sweet Times Media Group som lanserat en mobilapp i samarbete med etablerade stora och välkända företag.

Deras affärsidé är att erbjuda sina kunder en reklamfinasierad spelapp som heter Memblock baserat på det klassiska bordsspelet Memory.

Vi träffade Adrian för en pratstund och blev mäkta imponerade av hans drivkraft och ambitioner inför framtiden.

Lyssna i Soundcloud »

33. Serieentreprenören Emil Sunvisson och hans företag Qred vill hjälpa små företag att växa

Driven av egen erfarenhet om hur svårt och krångligt det kan vara att finansiera sin verksamhet, brinner Emil Sunvisson, VD på Qred, att hjälpa små företag att få låna pengar till att växa och utvecklas.

Att Emil förtjänar epitetet "serieentreprenör" var tillräckligt för oss att bli grymt nyfikna! Vad driver honom? Och vad är det som gör att man driver en hel serie företag - det här med att skapa nya verksamheter om och om igen? Lyssna och lär i säsongens första avsnitt av Drivaegetpodden.Lyssna i Soundcloud »