Frivilligt momsinträde

Frivilligt momsinträde innebär en möjlighet för en fastighetsägare att få hela eller delar av sin lokaluthyrning momsbelagd.

En upplåtelse av en fastighet eller lokal är i grunden momsfri. En hyresvärd som stadigvarande hyr ut verksamhetslokaler till en momsskyldig hyresgäst (eller stat eller kommun) har dock möjlighet att ansöka om frivilligt momsinträde (frivillig skattskyldighet) för lokalerna.

Att beviljas frivilligt momsinträde innebär att hyresvärden får lägga moms på hyran för den lokal som registrerats. Hyresvärden får då också lyfta moms på alla utgifter för denna lokal. Hyresgästen, som ju bedriver momspliktig verksamhet, kan i sin tur lyfta momsen på hyran i sin momsdeklaration.

Skatt - Få grepp på företagets skatt med Björn Lundén - Ordförklaring för frivilligt momsinträde - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.