Sänkt moms på mindre reparationer
När det gäller bruksföremål väljer många som har ekonomisk möjlighet att köpa nytt istället för att underhålla eller reparera. Ur miljösynpunkt menar regeringen därför att det är angeläget att fler lagar och underhåller redan tillverkade varor istället för att köpa nytt.
Regeringen föreslår att momsen på mindre reparationer sänks från 25 procent till 12 procent. Det gäller reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hemtextilier. "Reparationer" är inte begränsat till en skada som redan uppstått. Förebyggande åtgärder såsom cykelservice eller förstärkning av till exempel skor omfattas också av förslaget.
I många fall krävs det inte någon längre formell utbildning för att utföra sådana här tjänster, enligt regeringen. Därmed kan förslaget sänka tröskeln in på arbetsmarknaden och stärka sysselsättningen bland grupper med svag anknytning till arbetsmarknaden.
REP-avdrag för reparationer och underhåll av vitvaror
Idag är det i många fall relativt billigt och enkelt att köpa nytt jämfört med att underhålla eller reparera sina saker. Det bidrar starkt till att det slängs många vitvaror på tippen. 2015 återvanns åtminstone 58 000 ton kylskåp, frysar och vitvaror, vilket motsvarar runt 6 kilo per invånare. Den mängden kan minskas genom reparation och underhåll av produkterna. Att reparera och underhålla kräver mindre mängd råvaror och energi än att producera nytt, och ger lägre utsläpp. Att ge avdrag för att omfatta reparationer av vitvaror är därmed inte bara bra för de som säljer sådana tjänster utan även för miljön, menar regeringen.
Liksom för RUT-avdraget är det arbetskostnaden man kan få en skattereduktion för, inte kostnader för material, resor med mera. Arbetet ska utföras i bostaden, vilken inkluderar garage, förråd eller tvättstuga.
Med vitvaror avses till exempel tvättmaskin, torktumlare och torkskåp, kyl, frys, diskmaskin, spis, spishällar och inbyggnadsugnar samt mikrovågsugn. Även köksfläkt och spiskåpa räknas som vitvaror.