Skatt / Provtagning för Covid-19 är momsfri sjukvård

Provtagning för Covid-19 är momsfri sjukvård

Faktagranskad artikel

Skatteverket har gjort ett tillägg i sin rättsliga vägledning när det gäller frågan om vad som är sjukvård enligt momslagen. 

Publicerad: 2020-06-29

Skatteverket har gjort ett tillägg i sin rättsliga vägledning när det gäller frågan om vad som är sjukvård enligt momslagen.

Tillägget handlar om provtagningar. Skatteverket anser att även om det visar sig att personen som tar provet inte lider av någon sjukdom eller något hälsoproblem så har en sådan provtagning ändå ett terapeutiskt syfte, dvs att skydda den berörda personens hälsa. En förutsättning för momsfrihet är också att säljaren är en sådan aktör som omfattas av undantaget.

Detta innebär alltså att Skatteverket anser att provtagning för Covid-19, prov som visar om man har sjukdomen och prov som visar om man har antikroppar, faller under momslagens undantag för sjukvård, och i regel är en momsfri omsättning.

Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!