Skatt / Skattereduktion för boende i glesbygd

Skattereduktion för boende i glesbygd

Faktagranskad artikel

Riksdagen har beslutat att införa en regional skattereduktion på 1 675 kr för personer som bor i vissa glest befolkade områden, främst i Norrland och vissa kommuner i nordvästra Svealand. 

Publicerad: 2020-10-23
Ny skattereduktion

Riksdagen har nu beslutat om en skattereduktion i vissa glest befolkade områden.

Enligt riksdagen har stora delar av landet sämre förutsättningar till utveckling än resten av landet. Det beror bland annat på långa avstånd, låg befolkningstäthet och sämre tillgång till service. Detta påverkar inte bara företagen utan även fysiska personers möjlighet att bo och arbeta i dessa områden. I syfte att överbrygga dessa nackdelar införs nu en regional skattereduktion för boende i vissa glest befolkade områden, främst i Norrland och nordvästra Svealand (se i rutan nedan vilka kommuner som omfattas).

1 675 kr per år

Den regionala skattereduktionen ska ges till fysiska personer som den 1 november året före beskattningsåret är folkbokförda i en kommun som omfattas. Den som saknar folkbokföring i Sverige, men som är obegränsat skattskyldig här och betalar kommunal inkomstskatt i en kommun som omfattas, får också ta del av skattereduktionen.

Dödsbon har inte rätt till skattereduktion för senare år än det år då dödsfallet inträffade.

Skattereduktionen ska uppgå till 1 675 kr per beskattningsår och ska endast avräknas mot kommunal inkomstskatt. Skattereduktionerna avräknas i viss ordning och den nya skattereduktionen ska räknas av direkt efter skattereduktionen för sjuk- och aktivitetsersättning men före skattereduktionen för underskott av kapital.

Även företagare omfattas

Enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i ett handelsbolag, har också ha rätt till skattereduktionen. Detta gäller under förutsättning att skattereduktionen uppfyller kraven för stöd av mindre betydelse enligt EU-reglerna.

För att stödet ska anses vara av mindre betydelse får det totala stödet inte överstiga 200 000 euro under en period om tre beskattningsår i följd. Personer med företag som uppfyller villkoren för skattereduktionen ska lämna uppgifter i sin inkomstdeklaration, om de fått stöd av mindre betydelse som sammanlagt överstiger 150 000 kr under beskattningsåret och de två föregående beskattningsåren. Riksdagen anser att 150 000 kr är en lämplig beloppsgräns eftersom merparten av företagarna inte kommer upp i den summan när det gäller stöd av mindre betydelse. De företagare som har fått mer än 150 000 kr under en treårsperiod ska även lämna övriga uppgifter som Skatteverket behöver för att kunna bedöma om de har rätt till den regionala skattereduktionen.

Ikraftträdande

De nya reglerna träder i kraft 1 december 2020, men ska gälla retroaktivt för beskattningsåret som påbörjas efter 31 december 2019.

LänKommuner som omfattas av förslaget:
NorrbottenArjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå
VästerbottenBjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Nordmaling, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs och Åsele
JämtlandBerg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund
VästernorrlandHärnösand, Kramfors, Sollefteå, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik
GävleborgBollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker och Söderhamn
DalarnaAvesta, Gagnef, Hedemora, Leksand, Ludvika, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Smedjebacken, Säter, Vansbro, och Älvdalen
VärmlandArvika, Eda, Filipstad, Hagfors, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng
Västra GötalandBengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål


Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!