Skatt / Skattereduktion för boende i glesbygd

Skattereduktion för boende i glesbygd

Faktagranskad artikel

Regeringen föreslår att det införs en regional skattereduktion för personer som bor i vissa glest befolkade områden, främst i Norrland och vissa kommuner i nordvästra Svealand. De nya reglerna föreslås börja gälla 1 december 2020, men ska gälla retroaktivt för beskattningsåret som påbörjas efter 31 december 2019.  

Publicerad: 2020-03-02
Förslag till ny skattereduktion

Enligt regeringen finns sämre förutsättningar till utveckling i de områden som omfattas av förslaget jämfört med andra delar av landet. Det handlar bland annat om långa avstånd, låg befolkningstäthet och sämre tillgång till service. Detta påverkar inte bara företagen utan även fysiska personers möjlighet att bo och arbeta i de kommuner som omfattas. En skattereduktion är tänkt att överbrygga dessa nackdelar.

Skattereduktion på 1 675 kr per år

Den regionala skattereduktionen ska enligt förslaget ges till fysiska personer som den 1 november året före beskattningsåret är folkbokförda i en kommun som omfattas. Skattereduktionen ska uppgå till 1 675 kr per beskattningsår och ska endast avräknas mot kommunal inkomstskatt.

Även företagare omfattas

Fysiska personer med företag som skattar för resultatet i sina inkomstdeklarationer, som personer med en enskild firma eller som är delägare i ett handelsbolag, ska enligt förslaget också ha rätt till skattereduktionen. Detta förutsatt att skattereduktionen uppfyller villkoren om stöd av mindre betydelse enligt EU:s regelverk.

LänKommuner som omfattas av förslaget:
Norrbotten Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå
Västerbotten Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Nordmaling, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs och Åsele
Jämtland Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund
Västernorrland Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik
Gävleborg Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker och Söderhamn
Dalarna Avesta, Gagnef, Hedemora, Leksand, Ludvika, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Smedjebacken, Säter, Vansbro, och Älvdalen
Värmland Arvika, Eda, Filipstad, Hagfors, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng
Västra Götaland Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål


Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!