Ersättning till utländska företag
Enligt nuvarande regler ska ett svenskt företag som betalar ut ersättning för arbete till ett utländskt företag göra skatteavdrag från ersättningen om:
- mottagaren inte är godkänd för F-skatt, och
- ersättningen betalas ut för arbete i näringsverksamhet som mottagaren bedriver från ett fast driftsställe i Sverige.
Om det utländska företaget inte har något fast driftställe i Sverige är utbetalaren alltså inte skyldig att göra skatteavdrag från ersättningen även om mottagaren saknar godkännande för F-skatt. För en utbetalare är problemet med dagens regler dock att det kan vara svårt att säkerställa att mottagaren inte har något fast driftställe i Sverige. Visar det sig i efterhand att det faktiskt finns ett sådant kan utbetalaren alltså bli ansvarig för skatteavdrag, med skattetillägg som följd.
Utländska företag kan ansöka om godkännande för F-skatt även om det inte har något fast driftsställe i Sverige. I ett sådant fall behöver utbetalaren alltså aldrig vara orolig över att bli skyldig att göra skatteavdrag.
Krav på godkännande för F-skatt
Från och med den 1 januari 2021 gäller nya regler som innebär att ett svenskt företag som betalar ut ersättning för arbete till ett utländskt företag alltid ska göra skatteavdrag från ersättningen om:
- mottagaren saknar godkännande för F-skatt, och
- ersättningen betalas ut för arbete som mottagaren utför i Sverige.
Enligt de nya reglerna har det alltså ingen betydelse om mottagaren har något fast driftsställe i Sverige eller inte.
Arbete som mottagaren utför utomlands räknas också som utfört i Sverige om arbetet utförs inom ramen för verksamheten i Sverige. Det kan t ex vara fråga om tjänsteresor, arbete som under en kortare tid utförs i hemmet utomlands, eller arbete under en period på utbetalarens kontor i utlandet.
Skatteavdraget uppgår liksom nuvarande regler till 30% av ersättningen för arbetet.