Hemreseavdrag

Hemreseavdrag är ett skattemässigt avdrag som en anställd under vissa förutsättningar får göra vid arbete på en annan ort än boendeorten.

Maximalt får utgiften för en hemresa i veckan dras av. Reglerna gäller enbart inkomstslaget tjänst (inte näringsverksamhet). Förutsättningen för avdragsrätt är:

• att avståndet mellan bostaden och arbetsorten är större än 50 km, och

• att man övernattar på arbetsorten.

Normalt får kostnaden för billigaste färdsätt dras av. Finns det inga bra allmänna kommunikationer får avdrag för bilresor göras. Har den anställde fått traktamente för de dagar han var hemma ska avdraget för hemresan reduceras med det erhållna traktamentet. Observera att 7 000-kronorsbegränsningen för resor till och från arbetet inte gäller för hemresor. Avdraget görs i inkomstdeklarationen.

Det är bara hemresor inom EU/EES-länder som är avdragsgilla.

Förenkla deklaration med fakta & mjukvara från Bjorn Lunden - Ordförklaring för hemreseavdrag - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.