Läs mer
Prova gratis!
Förenklat årsbokslut
– vi förenklar för dig med enskild firma
Vi har förenklat för enskilda näringsidkare när det gäller årsbokslut i mer än 30 år. Numera får de flesta enskilda näringsidkare avsluta räkenskaperna med ett förenklat årsbokslut. Detta ligger även till grund för deklarationen. Hos oss hittar du lättanvända program, pedagogiska onlinekurser och lättfattliga handböcker som förenklar när du ska göra ditt förenklade årsbokslut.
Handfasta redovisningsgsböcker för små och stora företag, för företagsombildningar och föreningar. Både för proffs och mindre erfarna.
Läs mer »
Grund- och fördjupningskurser i bokslut – på webben när och var du vill – eller i vår trivsamma kurslokal i Stockholm.
Lättanvända bokföringsprogram för dig som vill sköta bokföringen på enklaste sätt. Support och användarstöd ingår.
För dig som inte vill sköta ditt aktiebolags redovisning och administration på egen hand finns möjligheten att samarbeta med en redovisningsbyrå. Det kan handla om bokföring, löner, bokslut och årsredovisning, deklaration, mm. Med våra digitala programlösningar kan du och din redovisningsbyrå välja ett lämpligt upplägg för ditt aktiebolag. Vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med en byrå som kan leverera utifrån dina behov.
Jag vill ha hjälp att hitta en redovisningsbyrå »
Vem får göra förenklat årsbokslut?
Svar:Enskilda näringsidkare med en nettoomsättning som understiger 3 miljoner kronor får välja att avsluta den löpande bokföringen vid räkenskapsårets slut med ett förenklat årsbokslut istället för ett vanligt årsbokslut.
Vad ska ett förenklat årsbokslut innehålla?
Svar:Det förenklade årsbokslutet ska innehålla en resultaträkning och en balansräkning som ska upprättats enligt god redovisningssed. Du ska också lämna en upplysning om hur mycket du har avsatt till obeskattade och delbeskattade reserver.
Behöver jag deklarera enskilda firman om jag gjort ett årsbokslut?
Svar:Ja, du måste ändå deklarera. Tanken är dock att du som gör ett förenklat årsbokslut i princip även fullgör din deklarationsplikt för poster fram till bokfört resultat (R11) på blankett NE.
När ska det förenklade årsbokslutet vara klart?
Svar:Det ska vara klart senast 6 månader efter räkenskapsårets utgång. I praktiken måste det dock vara färdigt tidigare eftersom bokslutet ska ligga till grund för inkomstdeklarationen som ska lämnas senast 2 maj.
Här hittar du ett förslag till arbetsgång som kan underlätta när du gör förenklat årsbokslut »
Med Björn Lundén Bokföring sköter du bokföringen i mobilen eller på webben. I programmet finns allt du kan förvänta dig hos ett modernt bokföringsprogram och det passar för alla företagsformer.
Men bokföring handlar inte bara om programfunktioner. Det ska bli rätt också. Därför innehåller Björn Lundén Bokföring kunskapsstöd som hjälper dig göra rätt.
Efter varje avslutat supportärende får Björn Lundéns programkunder ett mejl med en NPS-undersökning. Det är ett led i företagets strävan att leva upp till kundernas förväntningar.
I den här onlinekursen lär du dig göra ett förenklat årsbokslut i en enskild firma. Vi går utförligt igenom hela flödet från avstämning av årets bokföring till upprättandet av själva bokslutet. Och när du gjort bokslutet har du även stora delar av inkomstdeklarationen klar.
I den här artikeln tittar vi på hur en enskild näringsidkares egna uttag av kontanter, varor och tjänster hanteras skattemässigt. Med eget uttag menas en enskild näringsidkares uttag av kontanter, varor eller tjänster ur näringsverksamheten.
Här tittar vi på hur du ska bokföra bilförmån i enskild firma.
Förenklat årsbokslut, är det så enkelt som det låter? Här går vi igenom vad det förenklade årsbokslutet består av och ger förslag på arbetsgång för ditt arbete.
Här kommer ett förslag på en arbetsgång som kan underlätta arbetet när du gör ett förenklat årsbokslut. I arbetsgången finns hänvisningar till var på blanketten de olika bokslutsposterna ska redovisas. En förutsättning för att man ska kunna följa arbetsgången är att man gjort avstämningar på både balans- och resultaträkningen. Det innebär att man kontrollerat att bokföringen stämmer överens med verkligheten.
1. Arbetsgången inleds med att den löpande bokföringen stäms av (så som vi kort beskriver ovan).
2. Årets avskrivningar beräknas. Anläggningstillgångarnas värde (efter avskrivning och nedskrivning) vid årets slut förs in som bokfört värde i balansräkningen i rutorna B1–
B5. Årets avskrivningar och nedskrivningar summeras och förs in i ruta R9 respektive R10.
3. Varulagret inventeras på räkenskapsårets sista dag och värderas. Värdet förs in i ruta B6 om det uppgår till mer än 5 000 kr.
4. Kundfordringar (inkl moms) vid årets slut beräknas och skrivs i ruta B7
5. Övriga fordringar (förskott till leverantörer på över 5 000 kr) beräknas och skrivs i ruta B8.
6. Utgående saldo i kassa och bank förs in i rutan B9.
7. Låneskulder skrivs in i ruta B13.
8. Skulden för moms som redovisas i momsdeklaration samt andra skatteskulder (t ex för anställd personal) summeras och förs in i ruta B14 (B8 om det är en fordran).
9. Leverantörsskulder (inkl moms) vid årets slut beräknas och skrivs i ruta B15.
10. Årets övriga skulder (förskott från kund) på över 5 000 kr beräknas och skrivs in i ruta B16.
11. Årets försäljning beräknas och förs in i ruta R1 respektive R2.
12. Årets bil- och bostadsförmån, mm, skrivs in i ruta R3.
13. Årets ränteintäkt skrivs in i ruta R4 (undantagsvis kan beloppet behöva justeras).
14. Årets kostnad för varor, material och tjänster respektive övriga externa kostnader beräknas och förs in i ruta R5 respektive R6.
15. Årets kostnad för anställd personal skrivs in i ruta R7.
16. Årets räntekostnad skrivs in i ruta R8 (undantagsvis kan beloppet behöva justeras).
17. Företagets tillgångar (B1–B9) summeras. Företagets skulder (B13–B16) summeras.
18. Eget kapital beräknas som summa tillgångar minus summa skulder och förs in i rutan B10.
19. Upplysningar om obeskattade reserver lämnas i rutorna U1–U4.
Det förenklade årsbokslutet ska skrivas under och sparas tillsammans med övrigt räkenskapsmaterial i sju år. För dig som vill ha en komplett vägledning för det förenklade årsbokslutet rekommenderas boken Bokföring och bokslut i enskild firma.
Fyll i dina uppgifter eller ring oss på 0650-54 14 00, så hjälper vi dig!
Vi sammanfattar de viktigaste nyheterna inom skatte-, redovisnings- och personalområdet – och förklarar hur de påverkar dig och ditt företag.
Ring:
Mejla:
Bjorn Lunden | Kastellvägen 21 | 824 55 Hudiksvall | 0650-54 14 00 | info.se@bjornlunden.com | orgnr: 556293-9982