Inkomstpension

Inkomstpensionen ingår i den allmänna pensionen och som grundas på den sammanlagda livsinkomsten.

Inkomstpension är ett fördelningssystem. Det innebär att de avgifter som kommer in direkt slussas vidare som pension till dem som är pensionärer idag. För de pengarna får den pensionsberättigade pensionsrätter som visar att systemet är skyldigt honom pengar. Pengarna betalas sedan tillbaka vid pensioneringen.

Faktorer som påverkar inkomstpensionens storlek är hur mycket man tjänar varje månad, hur lönerna allmänt utvecklar sig i samhället och vid vilken ålder man går i pension. För att få en pensionsgrundande inkomst måste man ha en beskattningsbar inkomst som motsvarar minst 0,423 prisbasbelopp. Kommer man upp till den summan är inkomsten pensionsgrundande från första kronan. Taket för pensionsgrundande inkomst är 7,5 inkomstbasbelopp.

Se även premiepension och garantipension.

Förenklar företagandet med kunskap & mjukvara - Bjorn Lunden - Ordförklaring för inkomstpension - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.