Hårdare tag mot bluffakturor

Newsroom - Hårdare tag mot bluffakturor från 1 juli - ctl00_cph1_approvedImg

För att komma till rätta med problemen med bluffakturor infördes en ny lag 1 juli 2017 – grovt fordringsbedrägeri – vilket innebär att det numer är kriminellt att skicka en bluffaktura.

Kan ge fängelse i upp till 6 år

Enligt lagen är det straffbart att i vilseledande syfte rikta betalningsuppmaningar till en vidare krets av mottagare. Straffskalan ska vara fängelse i lägst 6 månader och högst 6 år. För att någon ska dömas för grovt fordringsbedrägeri så krävs det att betalningsuppmaningarna ska vara av betydande värde. 

Till skillnad från tidigare är det kriminellt att överhuvudtaget skicka ut fakturan. Man slipper alltså utreda varje enskilt fall. Man behöver inte heller visa att någon faktiskt har blivit vilseledd och att det uppstått en ekonomisk skada på grund av bluffakturan.    

Bluffakturor – besvärligt för företagare

Företag som skickar ut bluffakturor är ett stort problem för den som drabbas –  under 2016 anmäldes 14 631 bedrägerier med bluffakturor – en ökning på nära 2,2% mot föregående år. Många företagare betalar av rädsla för inkasso eller Kronofogden. 

Preliminär statistik från BRÅ visar att bedrägerier med bluffakturor minskade under 2017 med 34% jämfört mot år 2016 (minskade med 4 950 anmälda brott). 

Läs här om hur du ska göra om du får en bluffaktura. 

Få de viktigaste nyheterna kostnadsfritt!

BL Nyhetsbrev kommer en gång i månaden och sammanfattar de viktigaste nyheterna inom skatte-, redovisnings-, juridik- och personalområdet. Anmäl dig och få kostnadsfritt de senaste nyheterna.

För information om hur vi behandlar dina personuppgifter »