Förseningsavgift

Förseningsavgift är en avgift som tas ut vid för sent inlämnad inkomstdeklaration, skattedeklaration eller årsredovisning.

För sent inlämnad inkomstdeklaration

Den som inte lämnar sin inkomstdeklaration i tid måste betala en förseningsavgift. Förseningsavgiften varierar mellan 1 000 kr och 15 000 kr och är inte avdragsgill.

För sent inlämnad skattedeklaration

Om skattedeklarationen (för moms, arbetsgivaravgifter och skatteavdrag) inte har kommit fram till Skatteverket i rätt tid måste man betala en (icke avdragsgill) förseningsavgift på 625 kr. En högre förseningsavgift på 1 250 kr tas ut om:

• man inte har följt ett föreläggande om att deklarera, eller

• man har lämnat skattedeklarationen för sent minst en av de tre närmast föregående redovisningsperioderna, eller lämnat en kvartalsrapport för sent.

Det blir däremot ingen förseningsavgift om man gör inbetalningen för sent. Då måste man istället betala kostnadsränta för de dagar betalningen är sen. Se även ränta på skattekonto.

För sent inlämnad årsredovisning

Ett aktiebolag som inte har lämnat in årsredovisning och revisionsberättelse till Bolagsverket i rätt tid, dvs senast sju månader efter räkenskapsårets slut, måste betala en förseningsavgift på 5 000 kr (10 000 kr för publika aktiebolag).

Efter två månaders fördröjning, dvs nio månader efter räkenskapsårets slut, blir det ytterligare en förseningsavgift, också den på 5 000 kr (respektive 10 000 kr). Efter ytterligare två månaders fördröjning, dvs 11 månader efter räkenskapsårets slut, blir det ännu en förseningsavgift på 10 000 kr (respektive 20 000 kr). Förseningsavgifterna är inte avdragsgilla.

Juridik - Lär dig mer om affärsjuridik & familjejuridik - Bjorn Lunden - Ordförklaring för förseningsavgift - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.