Juridik / Nya lagar 1 juli – de viktigaste förändringarna

Nya lagar  1 juli 

– de viktigaste förändringarna
Faktagranskad artikel

Från och med 1 juli 2022 träder ett antal lagändringar i kraft. Här är en förteckning över några av de viktigaste för dig och företaget.

Publicerad: 2022-08-04
Omsättningsgränsen för moms höjs till 80 000 kr

Den frivilliga omsättningsgränsen för moms höjs från 30 000 kr till 80 000 kr från 1 juli 2022. Det innebär att beskattningsbara personer vars omsättning beräknas vara högst 80 000 kr kan välja om man vill redovisa moms eller inte.

Läs mer här 

Miljöbilar – ändrat förmånsvärde

Förmånsvärdet på miljöbilar ändras från 1 juli 2022. Regeln om att nybilspriset ska sättas ned till ”närmast jämförbara bil utan sådan teknik” slopas och istället ska man utgå ifrån bilens miljöteknik. Utifrån bilens miljöteknik så ska man sätta ned nybilspriset med fasta belopp.

Läs mer här

Sommarrabatt på 19–23 åringar

Rabatten på arbetsgivaravgiften för 19–23 åringar förstärks ytterligare under juni–augusti 2022. Det innebär att arbetsgivaravgiften för alla unga mellan 15–23 år blir 10,21%.

Läs mer här

Ändringar i LAS mm

Som ett resultat av LAS-utredningen och införlivande av EU:s arbetsvillkorsdirektiv har det beslutats om ändringar i LAS mm. De flesta av ändringarna börjar gälla i slutet av juni.

Läs mer här

Ytterligare sänkt moms på reparationer

Riksdagen anser att det är viktigt att varor används på ett effektivt och hållbart sätt. Att reparera och återanvända varor är allmänt sett bättre ur miljösynpunkt än att köpa nya varor. För att få fler att laga eller ändra redan tillverkande varor sänktes momsen 2017 från 25 till 12 procent på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne.

För att förstärka viljan att reparera har riksdagen nu beslutat att momsen ska sänkas ytterligare, från 12 till 6 procent, på tillhandahållandet av dessa tjänster.

Skattereduktion för avgift till a-kassan

A-kasseavgiften ska från 1 juli 2022 ge en skattereduktion. Skattereduktionen blir 25% av avgiften till en svensk a-kassa.

Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!