Juridik / Ränteförmån

Vad är ränteförmån?

Faktagranskad artikel

Räntefria lån och lån med förmånlig ränta från arbetsgivare till anställda räknas som en ränteförmån, dvs som en skattepliktig förmån, om räntan är lägre än marknadsmässig ränta. 

Publicerad: 2023-12-19

För räntefria lån och lån med fast ränta jämförs räntan med statslåneräntan vid lånetillfället + en procentenhet. Om lånet löper med bestämd bindningstid jämförs den avtalade räntan vid varje ny bindningstidpunkt med statslåneräntan vid denna tidpunkt + en procentenhet. Från och med beskattningsåret 2017 ska jämförelseräntan som lägst anses vara 0,5%.

För lån med rörlig ränta jämförs räntan för beskattningsåret med statslåneräntan 30 november året före beskattningsåret + en procentenhet. För 2024 är jämförelseräntan för lån med rörlig ränta 3,62% (2,94% för 2023). Från och med beskattningsåret 2017 ska jämförelseräntan som lägst anses vara 0,5%.

Har statslåneräntan den 31 maj beskattningsåret ändrats uppåt eller nedåt med minst två procentenheter jämfört med 30 november året före, ska förmånsräntan för juli till december beräknas efter statslåneräntan 31 maj + en procentenhet minskat med den avtalade räntan. I detta fall ska statslåneräntan från och med beskattningsåret 2017 som lägst anses vara minus 0,5%.

Lån i utländsk valuta

För förmånliga lån i utländsk valuta, som löper med rörlig ränta, fastställer Skatteverket varje år jämförelseräntor.

För inkomståret 2023 gäller följande jämförelseräntor:

ValutaJämförelseränta
USDamerikanska dollar4,75%
GBPbrittiska pund4,26%
CHFscweiziska franc1.96%
JPYjapanska yen1,11%
EUReuro2,96%
DKKdanska kronor3,08%
NOKnorska kronor4.27%
CADkanadensiska dollar4,16%
AUDaustraliensiska dollar4,24%

Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!