Juridik / Ränteförmån

Vad är ränteförmån?

LEI-koder för värdepappershandel

Räntefria lån och lån med förmånlig ränta från arbetsgivare till anställda räknas som en ränteförmån, dvs som en skattepliktig förmån, om räntan är lägre än marknadsmässig ränta. 

Publicerad: 2022-01-24

För räntefria lån och lån med fast ränta jämförs räntan med statslåneräntan vid lånetillfället + en procentenhet. Om lånet löper med bestämd bindningstid jämförs den avtalade räntan vid varje ny bindningstidpunkt med statslåneräntan vid denna tidpunkt + en procentenhet. Från och med beskattningsåret 2017 ska jämförelseräntan som lägst anses vara 0,5%.

För lån med rörlig ränta jämförs räntan för beskattningsåret med statslåneräntan 30 november året före beskattningsåret + en procentenhet. För 2022 är jämförelseräntan för lån med rörlig ränta 1,23% (0,90% för 2021). Från och med beskattningsåret 2017 ska jämförelseräntan som lägst anses vara 0,5%.

Har statslåneräntan den 31 maj beskattningsåret ändrats uppåt eller nedåt med minst två procentenheter jämfört med 30 november året före, ska förmånsräntan för juli till december beräknas efter statslåneräntan 31 maj + en procentenhet minskat med den avtalade räntan. I detta fall ska statslåneräntan från och med beskattningsåret 2017 som lägst anses vara minus 0,5%.

Lån i utländsk valuta

För förmånliga lån i utländsk valuta, som löper med rörlig ränta, fastställer Skatteverket varje år jämförelseräntor.

För inkomståret 2022 gäller följande jämförelseräntor:

ValutaJämförelseränta
USDamerikanska dollar2,10%
GBPbrittiska pund1,60%
CHFscweiziska franc0,50%
JPYjapanska yen0,91%
EUReuro0,50%
DKKdanska kronor0,50%
NOKnorska kronor2,37%
CADkanadensiska dollar2,35%
AUDaustraliensiska dollar2,29%

Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!