Juridik / Så bestrider du bluffakturor

Så bestrider du bluffakturor

Faktagranskad artikel

Bluffakturor skickas till både företag och privatpersoner och många blir oroliga, särskilt om det kommer hot om inkasso eller betalningsanmärkningar. Det gör att många betalar sina bluffakturor istället för att bestrida dem. 

Publicerad: 2019-05-02
Vad är bluffakturor?

Bluffakturor kan vara krav på betalning för något som du aldrig beställt eller fått levererat. Det kan också vara något som är mycket dyrare än vad som är rimligt i förhållande till vad som levererats.

Har du fått bluffakturor?

Om du upptäcker fel i en faktura bör du börja med att kontakta företaget i fråga. Vill företaget inte ändra fakturan eller om du inte får tag på företaget ska du bestrida fakturan. Enligt Polisen bör du motsätta dig betalningen så snart du kan, eftersom det ökar dina chanser att få rätt mot företaget. Du ska också polisanmäla företaget som skickat bluffakturor till dig. Berätta då hur du blivit kontaktad, vad som sagts och spara original som kan utgöra viktig dokumentation i ditt ärende.

Bestrida bluffakturor

Det finns olika sätt att bestrida bluffakturor. Om du ska bestrida bluffakturor bör du göra det via e-post eller fax eftersom det är viktigt att du kan visa tid och datum för ditt bestridande. Du kan också använda rekommenderat brev, det kostar dock pengar. Själva bestridandet ska innehålla en uppgift om vilken faktura det gäller och att du bestrider den och varför. Det är viktigt att du anger dina skäl till bestridandet och inte skickar in en färdig mall utan att ha redigerat den.

Exempel:

Till Företagsbluffen AB                     Näsviken, 2020-01-01

Angående faktura 2512, 3 000 kr, 2019-12-20.

Jag bestrider härmed betalningsansvar av faktura nr 2512.
Jag har inte beställt någonting från er och vi har inget avtal.


Anna Ankarström, Företag A
Ankvägen 3
333 33 Ankeborg
073- 333 33 33
anna @företagA.se

När du skickar ditt bestridande till företaget ska du bifoga en kopia på bluffakturan, det är viktigt att du själv har kvar originalet. Undvik att skriva under bestridandet med din namnteckning, texta bara ditt namn. Spara all dokumentation mellan dig och företaget som skickar dig bluffakturor.

Inkasso och Kronofogden

Om bluffakturor går vidare till inkasso måste du bestrida eventuella fakturor från inkassoföretaget. Får du ett betalningsföreläggande från Kronofogden måste du bestrida föreläggandet, annars kan Kronofogden fastställa din skuld. Om den som skickat dig bluffakturor fortfarande vill gå vidare med ärendet efter detta är det domstol som är nästa instans, vilket väldigt få oseriösa företag brukar gå vidare till.

Tips!
  • Ibland skickas påminnelser för avtal som påstås ha ingåtts längre tillbaka i tiden. Be om underlaget för kravet om du inte känner igen företaget!
  • Skriv inte under något som du inte läst igenom noggrant, även det finstilta!
  • Om ett erbjudande är utformat som en faktura är det inte nödvändigt att bestrida denna.
  • Är fakturan inte utformad som ett erbjudande måste du bestrida!
  • Ofta kan konsumentombudsmannen i din kommun vara till hjälp om du vill ha hjälp med att bestrida bluffakturor.

 

Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!