A conto

A conto är en delbetalning, vanligen i form av förskottsbetalning.

Moms på a conto

Det är moms på förskott och a conto-betalningar för beställda momsbelagda varor och tjänster (specificerad beställning). Du redovisar dock bara moms på just de pengar du fått, t ex en handpenning. Momsen redovisas i den period som du har mottagit förskottsbetalningen.

Det är däremot ingen moms på förskott på en ospecificerad beställning, eftersom det inte räknas som en momspliktig försäljning av en vara eller en tjänst. Naturligtvis blir det ändå moms på beloppet senare när varan eller tjänsten beställs. En beställning betraktas som ospecificerad om parterna vid förskottsbetalningen ännu inte har bestämt vilken vara som kunden ska ha.

Bokföring av a conto-betalning

Fakturerar du förskottet kan du bokföra momsen som vilande moms [2618] tills kunden betalar fakturan. När kunden betalar för du om momsen från vilande moms [2618] till kontot för utgående moms [2611].

Ordlista - Vad är a conto? - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Vad är a conto? - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Vad är a conto? - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

Snabbast ut med det nya!

— nyhetstjänst för dig som vill få ut mer av ditt företagande

BL Info Online är en internetbaserad tjänst för dig som driver företag och som vill dra nytta av ökade kunskaper om företagsbeskattning och affärsjuridik.
Vi har samlat allt du behöver på ett ställe - nyheter, djupare fakta och praktiska verktyg.                                      Läs mer >>