A conto

A conto är en delbetalning, vanligen i form av förskottsbetalning.

Moms på a conto

Det är moms på förskott och a conto-betalningar för beställda momsbelagda varor och tjänster (specificerad beställning). Du redovisar dock bara moms på just de pengar du fått, t ex en handpenning. Momsen redovisas i den period som du har mottagit förskottsbetalningen.

Det är däremot ingen moms på förskott på en ospecificerad beställning, eftersom det inte räknas som en momspliktig försäljning av en vara eller en tjänst. Naturligtvis blir det ändå moms på beloppet senare när varan eller tjänsten beställs. En beställning betraktas som ospecificerad om parterna vid förskottsbetalningen ännu inte har bestämt vilken vara som kunden ska ha.

Bokföring av a conto-betalning

Fakturerar du förskottet kan du bokföra momsen som vilande moms [2618] tills kunden betalar fakturan. När kunden betalar för du om momsen från vilande moms [2618] till kontot för utgående moms [2611].

Skatt - Få grepp på företagets skatt med Björn Lundén - Vad är a conto? - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.