Juridisk person

En juridisk person är ett rättssubjekt som kan "förvärva rättigheter och ikläda sig skyldigheter". En juridisk person kan alltså ingå avtal, ha egna skulder och fordringar och stämma eller bli stämd i domstol, ha anställda mm.

Vissa företagsformer är juridiska personer, t ex aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar, medan andra är fysiska personer.

Vid avtal med ett företag som är en juridisk person, är det företaget som är bundet av avtalet. Det innebär att personerna bakom företaget normalt inte behöver betala företagets skulder.

Ibland kan en domstol bestämma att personerna bakom en juridisk person, t ex styrelseledamöterna i ett aktiebolag, ska ansvara för företagets skulder. Det kallas för ansvarsgenombrott. De ansvarar då för företagets skulder, trots att bolaget är en juridisk person.

Ordlista - Ordförklaring för juridisk person - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för juridisk person - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för juridisk person - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.