Penningtvätt

Åtgärder i syfte att dölja eller omsätta pengar eller andra tillgångar från brottslig verksamhet. Vanligen handlar det om att omvandla s k svarta pengar till vita. Ordet penningtvätt (av engelskans money laundering) härstammar från trettio- och fyrtiotalens USA då den amerikanska maffian investerade stora summor i tvättautomater, som då började bli allmänt förekommande och där all betalning gjordes i kontanter. Maffian deponerade delar av vinsterna från olika kriminella handlingar såsom spritlangning, dobbleri och prostitution i dessa affärsrörelser och blandade på så sätt upp sina svarta pengar med tvättinrättningarnas "rena" intäkter.

Ordlista - Ordförklaring för penningtvätt - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för penningtvätt - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för penningtvätt - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.