Bilavdrag

Bilavdrag är ett skattemässigt avdrag för bilresor med privat bil i tjänsten (tjänsteresor).

Om bilen ägs eller hyrs av ett företag (tjänstebil) får företaget dra av alla bilkostnaderna, dvs löpande driftskostnader, kostnader för extrautrustning och värdeminskning.

Har den anställde tjänstebil får företaget även dra av kostnaden för den anställdes privata resor inklusive resorna mellan bostaden och arbetsplatsen.

Dock ska den anställde beskattas för bilförmån för den privata körningen med tjänstebilen.

En anställd som har tjänstebil kan välja mellan att själv betala drivmedlet för bilen eller att låta företaget betala dessa kostnader. Om företaget betalar drivmedlet för den privata körningen ska den anställde skatta för förmån av fritt drivmedel. Detta kallas drivmedelsförmån och omfattas av speciella skatteregler.

Om den anställde betalar allt drivmedel själv får han göra ett milavdrag för tjänsteresor och för resor till och från arbetet.

Skatt - Få grepp på företagets skatt med Bjorn Lunden - Ordförklaring för bilavdrag - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.