Skattedeklaration

Skattedeklaration

– vi förenklar ditt skattedeklarationsarbete

Vi på Björn Lundén har mer än 20 års erfarenhet av programutveckling. Hos oss hittar du lättanvända bokförings- och löneprogram med kompetent support som förenklar för dig som lämnar skattedeklaration.

Vi erbjuder dessutom pedagogiska kurser och lättfattliga handböcker inom skatteområdet. 

Frågor och svar om skattedeklaration

 • Hur fungerar det med skattedeklaration?

  Svar:
  Skattedeklarationen är uppdelad i två delar där arbetsgivaravgifter och preliminärskatt redovisas i en arbetsgivardeklaration och momsen i en momsdeklaration. Tidigare användes begreppet skattedeklaration för båda dessa deklarationer.

  Varje månad redovisar du arbetsgivaravgifterna och den dragna preliminärskatten i arbetsgivardeklarationen. Momspliktiga företag redovisar moms varje eller var tredje månad (såvida inte årsomsättningen understiger 1 miljon kr (då kan momsen redovisas en gång per år). Observera att du som enskild näringsidkare inte ska redovisa dina egenavgifter eller särskild löneskatt i skattedeklarationen. Dessa debiteras din slutskattsedel.

  Du som inte har några anställda lämnar endast momsdeklaration. Har du även anställda lämnar du både arbetsgivardeklaration och momsdeklaration.

 • Hur fungerar det med inbetalning till skattekonto?

  Svar:
  När du har gjort klart skattedeklarationen är det dags att räkna ut hur mycket pengar som ska sättas in på skattekontot. På skattedeklarationen finns en hjälpruta för detta ändamål.

  De poster som du ska räkna med är:

  • moms att betala
  • arbetsgivaravgifter
  • särskild löneskatt på lönekostnader
  • personalens preliminärskatter
  • din egen F-skatt.

  Skatteverket kommer att debitera ditt skattekonto summan av ovanstående belopp. Om du har överskjutande ingående moms kan det dock bli så att skattekontot krediteras. Kom ihåg att räkna med eventuellt anställningsstöd, vilket sätts in på skattekontot. Kontrollera också saldot på kontot innan du bestämmer dig för hur mycket pengar som ska betalas in till skattekontot. 

 • Vad händer om skattedeklarationen lämnas in för sent?

  Svar:
  Om din skattedeklaration inte har kommit in till Skatteverket i rätt tid måste du betala en (icke avdragsgill) förseningsavgift.

  Det finns två nivåer på förseningsavgiften. Förseningsavgiften är normalt 625 kr om du lämnar skattedeklarationen för sent. I vissa fall är dock förseningsavgiften 1 250 kr. Det gäller om du inte har följt ett föreläggande om att deklarera, eller har lämnat skattedeklarationen för sent minst en av de tre närmast föregående redovisningsperioderna, eller lämnat en kvartalsrapport för sent. Det blir däremot ingen förseningsavgift om du gör inbetalningen för sent. Då måste du istället betala en icke avdragsgill kostnadsränta för de dagar som betalningen är försenad.

Intressanta artiklar om skattedeklaration 

Temasidor - Skattedeklaration – tips och råd från Bjorn Lunden - ctl00_cph1_DynamicControlContainer6_po_6318_dc6318_cArticleListpg6798_ctl00
Momsdeklaration

Momsdeklarationen är en av två delar i skattedeklarationen. Den andra delen är arbetsgivardeklarationen. Tidigare användes begreppet skattedeklaration för båda dessa deklarationer. Här får du en genomgång ruta för ruta hur du fyller i din momsdeklaration.

Läs mer »
Temasidor - Skattedeklaration – tips och råd från Bjorn Lunden - ctl00_cph1_DynamicControlContainer6_po_6318_dc6318_cArticleListpg410_ctl00
Preliminär inkomstdeklaration

En preliminär inkomstdeklaration är ett underlag för att kunna bestämma den debiterade preliminära skatten. 

Läs mer »
Temasidor - Skattedeklaration – tips och råd från Bjorn Lunden - ctl00_cph1_DynamicControlContainer6_po_6318_dc6318_cArticleListpg537_ctl00
F-skatt

Alla företagare har varit nybörjare någon gång och eftersom vi med jämna mellanrum får frågor om F-skatt redogör vi här vad F-skatt är och varför man ska vara rädd om sitt godkännande för F-skatt. 

Läs mer »

Vi kan hjälpa dig!

Fyll i dina uppgifter eller ring oss på 0650-54 14 00, så hjälper vi dig!