All eller viss egendom
Makarna kan komma överens om att all eller viss egendom som makarna äger ska vara enskild egendom. Äktenskapsförordet kan gälla egendom som redan tillhör en make, eller egendom som senare kommer att tillfalla honom eller henne.
Formella krav på äktenskapsförord
Ett äktenskapsförord måste uppfylla vissa formella krav för att vara giltigt. Förordet måste bland annat vara skriftligt och registreras hos Skatteverket. Däremot finns inte något krav på att äktenskapsförordet ska vara bevittnat.
Förutom de rent formella kraven ställs också krav på äktenskapsförordets innehåll. Läs mer om detta längre fram i avsnittet Äktenskapsförordets innehåll.
Undertecknat av båda
Båda makarna måste underteckna äktenskapsförordet, annars är det inte bindande för någon av makarna. Detsamma gäller om det finns någon annan formell brist i äktenskapsförordet.
Det finns dock inte något krav på att makarna ska lämna in äktenskapsförordet gemensamt. Ett förord som båda makarna har undertecknat gäller även om det endast är en av dem som lämnar in det till Skatteverket.
Makarnas namn, personnummer och hemvist bör framgå av förordet. Är en make underårig (under 18 år) krävs förmyndarens samtycke. Om förordet avser egendom som omfattas av förvaltarskap krävs förvaltarens medgivande.
Äktenskapsförord
Undertecknade makar Maria och Sven Kling avtalar genom detta äktenskapsförord att all den egendom, som var och en av oss idag äger och i framtiden kommer att förvärva ska vara giftorättsgods.
Genom detta äktenskapsförord upphävs bestämmelserna om enskild egendom i vårt tidigare äktenskapsförord den 2013-12-20.
Näsviken 2024-01-23
____________________ ____________________
Sven Kling Maria Kling
Datering obligatorisk
Från och med den 1 juni 2019 gäller att ett äktenskapsförord måste vara daterat.
Tid för registrering
Ett äktenskapsförord gäller från den dag det lämnas in till Skatteverket för registrering. Förordet ska därmed gälla vid en bodelning mellan makarna. Därför måste det vara inlämnat senast vid den kritiska tidpunkten för bodelningen. Vilken dag som är kritisk tidpunkt styrs av vilken slags bodelning som ska göras mellan makarna.
Det är:
- Dagen för dödsfallet (vid bodelning med anledning av ena makens död).
- Den dag skilsmässoansökan lämnades in (då makarna bodelar efter en skilsmässa).
Skatteverket registrerar
Ett äktenskapsförord lämnas in till Skatteverket för registrering. Skatteverket kontrollerar inte att äktenskapsförordet är juridiskt korrekt, man granskar bara att det är formellt riktigt.
Ett äktenskapsförord börjar inte gälla förrän det har lämnats in till Skatteverket. I vissa fall finns det någon brist i förordet, så att makarna måste lämna in kompletteringar. När makarna har lämnat in sin komplettering anses förordet gälla redan från den dag det bristfälliga förordet lämnades in. Om makarna inte kompletterar förordet gäller det inte alls.
Äktenskapsförord som upprättas före giftermålet och lämnas in inom en månad från giftermålet gäller dock redan från äktenskapets ingående. Äktenskapsförordet gäller till dess det upphävs eller ändras genom att ett nytt äktenskapsförord lämnas in till Skatteverket.
Lämnas ett äktenskapsförord in innan ett par har gift sig så registrerar Skatteverket äktenskapsförordet men det blir inte juridiskt giltigt förrän det i folkbokföringen har inkommit uppgifter om att en vigsel har skett mellan personerna.
Det kostar 275 kr att registrera ett äktenskapsförord.
Ändring eller hävning av förord
Makarna kan bestämma i ett nytt äktenskapsförord att den egendom som de tidigare har gjort till enskild genom ett äktenskapsförord ska vara giftorättsgods igen. Det nya förordet måste uppfylla alla formkrav som gäller för äktenskapsförord.
Äktenskapsförordets innehåll
Makarna bestämmer
I princip kan makarna fritt bestämma vad äktenskapsförordet ska omfatta. Makarna får själva välja om båda två eller endast en av dem ska ha enskild egendom. En föreskrift att egendom ska vara enskild kan gälla
- all egendom som en make äger
- viss bestämd egendom
- egendom som en make ärvt eller ägt före äktenskapet.
Det finns dock vissa begränsningar i rätten att fritt bestämma innehållet i ett äktenskapsförord. Makarna kan t ex inte skriva att egendom som tillhör den ena maken ska vara den andres enskilda egendom. Däremot kan makarna i ett äktenskapsförord bestämma vilket lands lag som ska gälla för deras förmögenhetsförhållanden.
Villkorslöst och utan tidsbegränsning
Makarna får inte ställa upp villkor för i vilka situationer förordet ska vara giltigt. Därför kan man inte skriva att äktenskapsförordet endast gäller vid skilsmässa eller om makarna får gemensamma barn i äktenskapet. Det går inte heller att lägga in omförhandlingsklausuler eller tidsbegränsningar för hur länge förordet ska gälla.
Det finns dock inget som hindrar att en make ställer krav, exempelvis kontant betalning, för att denne ska gå med på att underteckna förordet.
Delvis enskild egendom
Makarna kan komma överens om att en viss andel av någon utpekad egendom som tillhör den ena maken ska vara den makens enskilda egendom och resterande del giftorättsgods.