Kontantinsats

Kontantinsats har flera betydelser:

1. Den del av priset på en vara som en konsument måste betala kontant vid kreditköp. Kontantinsatsen ska vara minst 20% av varans pris. Konsumenten får inte låna dessa pengar av säljaren.

Kravet på kontantinsats gäller inte om konsumenten lånat alla pengarna av någon annan eller betalar med ett kreditkort. Har säljaren kommit överens med en annan kreditgivare om att konsumenten ska få låna till kontantinsatsen anses inte någon kontantinsats ha blivit betald.

2. Vid lån till att köpa ett boende (fastighet eller bostadsrätt) ska köparen betala minst 15% av bostadens pris kontant. Svensk lag godkänner endast att banken lånar ut 85% av bostadens pris.

Juridik - Lär dig mer om affärsjuridik & familjejuridik - Björn Lundén - Ordförklaring för kontantinsats - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.